State of the WPI

door Rien Maertens

Geschreven op 2018-07-14
Leestijd: 5 minuten

Beste Zeusers, Zeusinnen en andere organismen

Ook tijdens de vakantie zit Zeus niet stil: tussen de wekelijkse codenights in is een vers Zeus-bestuur uit de startblokken geschoten om het academiejaar 2018-2019 vorm te geven. Het belooft een interessant nieuw werkingsjaar te worden. Een enthousiaste ploeg, bestaande uit drie jonge enthousiastelingen die worden gecompenseerd door evenveel oude rotten die hun broek al meerdere jaren in Zeus versleten hebben, ziet het 27ste werkingsjaar al helemaal zitten.

Dit jaar werd het idee geopperd om via dit soort blogposts iedereen die Zeus nauw in het hart draagt up-to-date te houden met wat er momenteel leeft binnen Zeus. Bij deze maak ik gebruik van de komkommertijd om het afgelopen jaar van onze vereniging in kaart te brengen. Dit wordt een korte samenvatting van de projecten, evenementen en andere fratsen die we met Zeus allen samen beleefd hebben. Tot slot geef ik een klein voorproefje van wat we voor volgend jaar in petto hebben.

Projecten

De Zeus kelder tijdens de Hydra-codenight
De Zeus kelder tijdens de Hydra-codenight

Dit is waar Zeus voornamelijk om draait: samen op codenights zitten vloeken op je eigen en andermans code, met naast je laptop een lege doos Bami Babi Pangang van Ocean ‘kwartiertje’ Garden en een halfvol flesje Club Mate. Ik durf met trots te zeggen dat er dit jaar nieuw leven in het projectleven van Zeus geblazen is.

Op kop staat MOZAIC, ons in-house framework om programmeerwedstrijden in allerlei vormen en maten mee te kunnen spelen. Doorheen het hele jaar is dit het project dat het meest is gegroeid op vlak van lijntjes code, aantal vaste developers en grootte van de Git-repository (met dank aan Arthur die besliste alle gecompileerde Rust-bestanden in één keer toe te voegen).

Verder staan de ideeën voor G2 (uitgesproken als geetwee) klaar om volgend jaar van start te gaan. Dit wordt Gamification 2.0 die de gateway gaat worden naar onze projectwerking door het makkelijker te maken om aan een project mee te werken en de organisatie (issues, documentatie, …) zal stroomlijnen.

Tal van andere projecten zijn ook nog steeds springlevend: zeus.ugent.be (weldra zeus.gent) wordt nog altijd onderhouden en regelmatig verschijnen er nieuwe events en blogposts. Aan Hydra (dé app voor de UGent-student) wordt ook nog altijd gesleuteld, o.a. de integratie met Minerva wordt steeds beter en beter. De “Choose for me”-knop is de nieuwste killer-feature van Haldis (ons eetbestelsysteem) geworden en de frecency van Tap (ons drankbestelsysteem) werd gefixed.

Events

Een aangename drukte tijdens de Hashcode
Een aangename drukte tijdens de Hashcode

Op het vlak van evenementen hebben we ook niet stilgezeten: op de Zeus-site staan dit jaar 14 events, dit is zonder de vele codenights, 12urenloop, BBQ, … Niet enkel op het vlak van kwantiteit mogen we trots zijn, veel Zeus events hebben hun voorganger meer dan overtroffen. Een greep uit het aanbod van afgelopen jaar:

Spelletjes spelen, daar zijn we goed in. Niet alleen op enkele spelletjesavonden in samenwerking met PRIME, maar ook op de LAN-party. Goed dat we ons daarvoor opgesteld hadden in twee zalen, zo konden de meer dan 100 man toch comfortabel samen hun favoriete games spelen.

Met de TECH Talkz in samenwerking met CenEka en de Lightning Talks konden Zeus leden allerlei nieuw kennis opdoen, van onze vrijheden op het internet tot het bouwen van een kleine zeppelin bestuurbaar over WiFi. In totaal konden maar liefst 13 sprekers hun zegje doen.

Ook aan programmeerwedstrijden hadden we genoeg: we zijn er dit jaar in geslaagd de 131 ingeschreven kandidaten van de Hashcode in auditorium A3 te proppen en van alle hubs stonden wij globaal op de derde plaats als je de scores van alle teams in een hub optelde. De Vlaamse Programmeerwedstrijd kreeg opnieuw een delegatie van de UGent op bezoek met een door Zeus geregelde bus en op de finale van Bottlebats gingen Robin en zijn bot met een echte beker naar huis.

Een snijdende spanning tijdens de epische Bottlebats finale.
Een snijdende spanning tijdens de epische Bottlebats finale.

Dit jaar waren we ook opnieuw aanwezig op de 12Urenloop, hopelijk het laatste jaar dat we problemen mochten ondervinden met de oude Gyrids (voor volgend jaar staan er gloednieuwe Espressobins klaar, waarin 10 lijntjes bash hetzelfde doen als het verschrikkelijke spaghettimonster die in de Gyrids te vinden was). Tijdens dit event hebben we Count-Von-Count gecompileerd gekregen, condensators doorgebrand, ethernetkabels gelegd, manueel zitten tellen, gereboot tot een systeem kapot of gefixed was, Gyrid 103 vervloekt tot het einde der tijden en samen met enkele andere werkgroepen van het WVK onze schoenen/knieën/planten versleten.

Wat is er nog allemaal gebeurd dit jaar?

Naast projecten en evenementen zijn de volgende feitjes nog noemenswaardig om te vermelden:

 • Onze vloer geeft nu grijs stof af in plaats van het traditionele rood
 • We zijn steeds meer applicaties aan het overzetten naar onze nieuwe fancy domeinnaam zeus.gent.
 • We hebben een nieuwe server, met als hostname herbert, waar we spiksplinternieuwe applicaties op draaien zoals een self-hosted GitLab-server op git.zeus.gent.
 • Het bestuur heeft besloten om het erelidmaatschap te evalueren
 • De verslagen-pagina is een ding, net zoals een pagina met de Zeus-historiek
 • De rode draad bevestig je best aan de positieve pool van een batterij, de zwarte of blauwe draad moet aan de negatieve pool
 • Partnerships: we willen meer zinvolle samenwerkingen met bedrijven. Niet zomaar een logo op de site plaatsen in ruil voor geld. Maar eerder evenementen samen met bedrijven (zoals de FPGA-workshop met Sigasi en de Lasershoot met Delaware)
Het effect van een omgekeerde stroomzin op een Gyrid
Het effect van een omgekeerde stroomzin op een Gyrid

Wat staat er allemaal te gebeuren volgend jaar?

 • De Linux Install Party komt terug
 • Op de introductiedag plannen we MOZAIC in te schakelen om de nieuwe eerstejaars naar de kelder te lokken
 • Een bezoekje aan de flikkerende lichtjes en oorverdovende fans van de supercomputer in S10
 • Opnieuw een hoop workshops, lessen en wedstrijden zoals we die gewoon zijn van Zeus
 • Zoals altijd: samen in de kelder zitten coden aan de meest coole, brakke, awesome of nutteloze projecten in de geschiedenis van de mensheid

Tot in de kelder!

Rien Maertens
Voorzitter 17-18
Vice-voorzitter 18-19