[April fools] State of the Chat v3

door het Zeusbestuur

Geschreven op 2019-04-01
Leestijd: 4 minuten

tl;dr Iedereen had gelijk. De nadelen van Mattermost wegen niet op tegen de voordelen. Vanaf nu is Spectrum het officiële chat-kanaal van Zeus WPI voor het regelen van bestuurszaken, events, … Het Mattermost team blijft echter wel bestaan voor zij die willen. Het is daar nog wat leeg, spice it up!

Waarom veranderen?

In het begin van de vakantie hebben we al een blogpost gemaakt waarin we zeggen waarom we willen afstappen van ons huidig chatplatform. De grote tekortkomingen waren, kort samengevat:

 • Een gebrek aan openheid: je moet een account hebben om berichten te kunnen lezen.
 • In mekaar gehackt: MM is open-source en self-hosted, dus onze communicatie hangt voor 100% af van onze eigen servers. Die soms al eens durven kapotgaan, waardoor we daar dus niet meer over kunnen communiceren. Er is ook een gebrekkige UX en QoL.

Waarom Spectrum?

Er zijn veel alternatieven uitgeprobeerd, maar van alle applicaties was Spectrum die waar we het meest tevreden van waren. Hoewel Spectrum zichzelf profileert als een alternatief voor Mattermost voor code-gefocust organisaties, wordt in het totaalpakket niet altijd hetzelfde niveau van bereikt. Alle belangrijke functionaliteiten zijn aanwezig, maar het is soms nog wat “rough around the edges”.

De voordelen van Spectrum wegen wel op tegen de nadelen. Het doorslaggevende argument om over te schakelen was het bestaan van effectieve publieke conversaties, waarvan het ontbreken in Mattermost voor een aantal zaken (externe bedrijven/sponsors, FAG) heel ongemakkelijk was. In combinatie met de openheid van de software lijkt Spectrum uiteindelijk een betere fit voor Zeus als organisatie.

Uit de rondvraag bleek ook dat uit de “open” applicaties, de meeste leden Spectrum zien als een geschikt alternatief. Van andere organisaties hebben we ook gehoord dat die tevreden zijn van Mattermost.

De resultaten van de poll uit onze vorige blogpost, per deelnemer waren meerdere antwoorden mogelijk. Hoewel Slack het meeste stemmen heeft, maakt de vrijheid die we krijgen bij Mattermost de #1 van het bestuur.
De resultaten van de poll uit onze vorige blogpost, per deelnemer waren meerdere antwoorden mogelijk. Hoewel Slack het meeste stemmen heeft, maakt de vrijheid die we krijgen bij Mattermost de #1 van het bestuur.

Wat gebeurt er met Mattermost?

Wij kunnen (en willen) niemand forceren om ons in die keuze te volgen. Het bestuur zal voor alle chatting migreren naar Spectrum, en hopen dat jullie dat samen met ons ook doen. Nieuwe leden zullen we ook naar daar verwijzen.

Als bestuur hebben we geen probleem met het voortbestaan van Mattermost. Idealiter wordt een nieuwe account aanmaken daar afgesloten, en migreert iedereen vanzelf, maar op zich heeft willen we als bestuur niet forceren wat er mat MM gebeurt.

Hoe stap je over?

 1. Ga naar de Zeus Spectrum-community https://spectrum.chat/zeus
 2. Maak een account aan met een email naar keuze (of niet!), ook niet-ugent emails worden geaccepteerd. De accounts zijn ook (nog) niet gekoppeld aan je Zeus-account.
 3. Join je favoriete kanalen (~cats en ~top-secret-stuff zijn aanraders)

De belangrijkste veranderingen ten opzichte van Mattermost

 • Kanalen zijn duidelijk te vinden in de sidebar van de Zeus community, je refereert ernaar met een #
 • Tab-completion is geen ding.
 • Enkel admins kunnen channels toevoegen/aanpassen, dit voorkomt de overvloed aan onnuttige kanalen, we moeten dus geen bot schrijven die automatisch nieuwe kanalen verwijdert.
 • ~zeus word #general, alle relevante projecten (~g2, ~12urenloop, ~haldis) krijgen hun eigen channel en al de rest wordt gebundeld in het chat-tabblad.
 • Slash commando’s zijn (nog) geen ding
 • De broncode staat op https://github.com/withspectrum/spectrum, iedereen wordt aangemoedigd om nieuwe dingen toe te voegen.
 • Het bestuur-kanaal zal integraal naar Spectrum verhuizen (naar #bestuur), bestuurszaken gaan we vanaf nu dus bespreken daar en niet meer op Mattermost.
 • Custom emoji zijn misschien een ding, we hebben ze nog niet gevonden…

We hopen jullie allemaal te zien op Spectrum.


Met veel groeten

Uw Zeusbestuur